5 trin til at finde den rigtige åndedrætsbeskyttelse

Redaktionsteamet|7 minutter

Hvilken åndedrætsbeskyttelse skal du bruge, og hvornår? Ved at følge nedenstående retningslinjer kan du nemt træffe det rigtige valg. 

Hvordan vælger du det rette åndedrætsbeskyttelsesudstyr?

Trin 1: Tjek sikkerhedsstandarderne

I henhold til europæisk lovgivning skal alt åndedrætsbeskyttelsesudstyr testes og certificeres i overensstemmelse med europæiske standarder (EN).

Herunder følger en liste over de mest almindelige EN-standarder for godkendt åndedrætsbeskyttelse

  • EN 149: Engangsmaske til filtrering mod fine partikler
  • EN 405: Engangsmaske til filtrering mod gasser eller gasser/partikler.
  • EN 140: Halvmaske med udskiftelige filtre.
  • EN 136: Helmaske med udskiftelige filtre.
  • EN 12941: Motorenhed med hjelm der beskytter mod partikler, gasser og dampe.
  • EN 12942: Motorenhed med hel- eller halvmaske mod partikler, gasser og dampe
  • EN 270: Åndedrætsværn til komprimeret friskluft med hjelm.
  • EN 139: Åndedrætsværn til komprimeret friskluft til hel- og halvmasker.
  • EN 137: Åndedrætsværn med komprimeret luft (flaskeluft) til hel- og halvmasker.
  • EN 12021: Komprimeret luft skal opfylde kravene for åndedrætsluft.

 

Step 2: Identificér risikoen

Kan du nemt genkende og identificere farerne: støv, røg, tåger, gasser, dampe...? Støv dannes, når fast materiale bearbejdes til mindre partikler, fx ved boring, slibning eller savning. Jo finere støvet er, desto længere svæver det i luften, hvor det kan indåndes.

Tåger dannes af fine flydende dråber, for eksempel under sprøjtning eller rengøring under højt tryk. Mange tåger indeholder også dampe. Svejsedampe opstår, når metaller opvarmes og derefter hurtigt køles ned og igen oxideres. Damp dannes, når en væske eller fast stof fordamper på grund af opvarmning. En gas er en substans, der hverken er fast eller flydende ved stuetemperatur og normalt tryk.

Stil dig selv følgende spørgsmål for at identificere risiciene korrekt:

  • I hvilke koncentrationer forekommer disse stoffer? 
  • Hvad er tærskelværdierne?
  • Hvilke egenskaber har disse stoffer? Arbejdets natur og omstændigheder er også vigtige.
  • Hvor længe skal man arbejde i miljøet?
  • Udfører de engangsopgaver, eller er der aktiviteter, som finder sted regelmæssigt?
  • Er der tilstrækkelig bevægelsesfrihed?
  • Inddrager det tungt fysisk arbejde? I kombination med brug af åndedrætsbeskyttelse kan dette være ekstra udmattende.

Læg særlig vægt på personlige karakteristika. Pasformen på enhver ansigtsmaske er vigtig. Derudover kan skæg (selv korte skægstubbe) og hår, skabe risiko for lækage i kanten af den luftforsynede åndedrætsværn, og dermed reducere beskyttelsen væsentligt.

Den følgende tabel viser farvekodningen af filtre i henhold til EN14387 - dette hjælper dig med at afgøre, hvilken type filter der kræves for den farlige substans, du arbejder med.

Colour coding for filters

Step 3: Evaluer risiciene

Det næste skridt er at evaluere alle risici i forhold til vejrtrækning. Hvor sandsynligt er det, at hver risiko vil forekomme? Hvor mange medarbejdere er i fare, og hvad er konsekvenserne?  Derfor er det bl.a. vigtigt at identificere forureningen og måle dens oprindelse og koncentration, som medarbejderne er udsat for. Tag også højde for andre faktorer som vejrtrækningsrytme (iltforbrug), individuel følsomhed, miljøfaktorer (luftfugtighed og temperatur), osv.  Vi anbefaler, at alle arbejdsgivere laver en risikovurdering, og laver regler for påkrævet beskyttelsesudstyr i forbindelse med brug af de produkter man har i virksomheden, også kaldet en APV.


Step 4: Vælg den passende åndedrætsbeskyttelse

Du burde nu have tilstrækkelig indsigt i risiciene og farerne ved miljøet og dets forureninger, så det er tid til at vælge den rette åndedrætsbeskyttelse. Der findes en løsning for næsten alle risici og anvendelser, og der er et stort udvalg tilgængeligt. Hvis du har udført de ovenstående trin korrekt og omhyggeligt vurderet miljørisikoen, vil dit valg af passende masker allerede være meget mindre. De tilgængelige typer åndedrætsværn inkluderer: Engangsmasker, Hel- og halvmasker med udskiftelige filtre, Motordrevne luftforsynede åndedrætsværn til hjelm og hel- eller halvmaske. 

Hvis du skal bruge åndedrætsværn i mere end 3 timer om dagen eller der er for lidt udluftning hvor du arbejder, skal der bruges motordrevet friskluftforsyning. Det er også meget vigtigt i forbindelse med lugtfrie stoffer som kan være dødelige ved indånding, at man bruger specielle lufttilførte åndedrætsværn.

Step 5: Sørg for, at det passer perfekt

Åndedrætsbeskyttelse er personlig, og skal være tilpasset arbejdsopgaven og dit ansigt for at yde den bedste beskyttelse. Ingen ansigter er ens. Briller, hovedbeklædning, ansigtsform, skæg og selv et ar kan påvirke kvaliteten af beskyttelsen. I farlige miljøer kan det være kritisk for helbredet hvis ansigtsmasken ikke passer ekstremt godt.

Sådan tager du din maske på

Nye teknologier

Teknologien bag beskyttelsesmasker bliver bedre hvert år. Fx er der en halvansigtsmaske på markedet, hvor medarbejdere med én enkelt bevægelse kan kontrollere, om masken sidder korrekt, hvilket giver ekstra sikkerhed under arbejdet.

Hvis du har spørgsmål om beskyttelsesmasker eller andet sikkerhedsudstyr, er du velkommen til at kontakte os eller din nærmeste Kramp forhandler.

Del artikel
Redaktionsteamet

Denne artikel er skrevet af

Redaktionsteametvidenscenter@kramp.com