Hoe kies je de juiste waterdichte kleding en ademende stoffen?

Firdaouss Amchich|6 minuten lezen

Buiten werken betekent blootstaan aan alle weersinvloeden. Gelukkig is er een steeds groter aanbod van werkkleding die je beschermt tegen sneeuw, regen en wind - terwijl het niet ten koste gaat van het ademend vermogen van de kleding. Maar nu er steeds meer opties beschikbaar zijn, is de vraag hoe je de juiste waterdichte kleding en ademende stoffen voor je omgeving en het soort werk dat je doet kiest. Veel kleding wordt nou eenmaal bestempeld als zowel waterdicht als ademend.

We nemen je graag mee in dit artikel om je iets meer inzichten te geven in hoe de kleding wordt gemaakt en hoe de waterdichtheid en waterdampdoorlaatbaarheid werken.


Wat houden waterdichte kleding en ademende stoffen in?
Waterdichte jassen en broeken zijn meestal voorzien van een speciale waterafstotende coating of een membraan dat voorkomt dat water de stof binnendringt. Er is sprake van verschillende mate van waterbestendigheid.

Ademende stoffen zijn zo ontworpen dat zweet enkel van binnen naar buiten kan worden afgevoerd. Dit wordt ook wel "wicking" genoemd. Het betekent dat je lichaam in principe droog blijft en het vocht van de buitenkant van de kleding kan verdampen.

Kleding kan zowel waterdicht als ademend zijn, maar meestal zal de ene beter presteren dan de andere. Dat brengt ons bij de prestatiebeoordelingen van kleding.


Waterdichtheid voor kleding

  • 5.000 mm: Deze classificatie komt in aanmerking voor de term 'waterdicht', maar zal weinig bescherming bieden in een zware regenbui.
  • 10.000 mm - 15.000 mm: Waterdichte kleding met een rating binnen dit bereik biedt je zelfs bescherming tegen zware regenval of sneeuwval. Langdurig contact met natte oppervlakken of druk zal er wel toe leiden dat het materiaal water absorbeert in plaats van het af te stoten.
  • 20.000 mm en meer : Kleding met een waterdichtheid van 20.000 mm of meer zou je droog moeten houden,, zelfs bij langdurige zware regenval waarbij de kleding onder druk komt te staan van bijvoorbeeld een rugzak of bij knielen of zitten op een natte ondergrond.


Ademend vermogen voor kleding

  • 5.000 - 10.000g/m²: Voor algemene outdoorkleding zul je dit ademend vermogen prima vinden. Bij zware inspanning, kan het ademend vermogen erg tegenvallen. 
  • 10.000 - 15.000g/m²: Geschikt voor lichte inspanning. Als je vaak hevig zweet, is de stof waarschijnlijk niet ademend genoeg om je lichaam droog te houden.
  • 15.000 - 20.000g/m² en meer: Bij dit ademend vermogen zou je super zwaar lichamelijk werk moeten kunnen doen zonder in je eigen zweet te zwemmen.


Check de EN343 classificatie
Het is zeker de moeite waard om de EN 343 classificatie op het CE label in de kleding te controleren. EN 343 is een Europese norm voor bescherming tegen nat weer. Kleding wordt getest op het ademend vermogen en de weerstand tegen water, waarbij elk onderdeel een classificatie krijgt die op het label te zien is.

Weerstand tegen waterpenetratie

  1. Minimale bescherming tegen regen
  2. Gemiddelde bescherming tegen regen
  3. Hoogste niveau van bescherming tegen regen

Ademend vermogen

  1. Niet geclassificeerd als ademend volgens EN343
  2. Gemiddeld niveau van ademend vermogen
  3. Hoogste niveau van ademend vermogen

Geeft het CE-label een EN343-classificatie van 3 en 3 aan? Dan weet je dat je de hoogste standaard kleding voor allround prestaties bij nat weer hebt gevonden.

Wanneer je naar deze classificaties kijkt, is het duidelijk dat niet elke jas of werkbroek geschikt is voor alle natte of koude omstandigheden, of voor alle soorten werk. Wij raden je aan een selectie van werkkleding voor nat weer te kopen, zodat je voor elke taak en elke tijd van het jaar de juiste optie in huis hebt.


Hoe kan kleding zowel waterdicht als ademend zijn?
Dit klinkt redelijk logisch. Toch zit het niet zo simpel in elkaar. De enige echt waterdichte buitenlagen zijn van wax of rubber. Werken in een wetsuit is uiteraard onpraktisch, en waxjassen en -broeken kunnen zwaar en onhandig zijn als je met je handen werkt. Dit betekent dat de meeste werkkleding voor de land- en bosbouw en constructie wordt vervaardigd met het juiste evenwicht tussen een zekere mate van waterbestendigheid en een zekere mate van ademend vermogen. Het gaat allemaal om de manier waarop de kleding is gemaakt.


Type materialen voor buitenkleding
Waterdichte kleding bestaat meestal uit twee, twee en een half of drie lagen. 

De buitenste laag is meestal gemaakt van polyester of nylon, gecoat met een DWR (durable water repellent) behandeling. Deze buitenste laag, soms ook wel de buitenste laag genoemd, is niet echt waterdicht, maar zorgt ervoor dat het meeste water van het oppervlak afloopt.

Vervolgens komt het membraan. Dit is vaak gemaakt van ePTFE (geëxpandeerd polytetrafluorethyleen, de formule die voor het eerst door DuPont werd ontdekt en bekend is onder de naam Teflon). Het ePTFE heeft veel kleine gaatjes die water tegenhouden en tegelijkertijd damp doorlatend is. De prestaties worden nadelig beïnvloed door zweet en olie, dus wordt het membraan gewoonlijk gecoat met polyurethaan om het te beschermen. 

De buitenlaag en het membraan worden samen een laminaat genoemd. Dat laminaat wordt dan bevestigd aan een binnenlaag: een voering van gaas of stof. Het verschil in waterdichtheid en ademend vermogen zit hem meestal in de binnenvoering. Dit is waar de 2-, 2,5- en 3-laags details van belang zijn.


Tweelaagse stoffen (soms afgekort tot 2L)
Een kledingstuk met een tweelaagse constructie heeft meestal een losse, comfortabele pasvorm. Aan de buitenlaag en het membraanlaminaat is een voering van stof of mesh bevestigd. Deze hangt los van het laminaat en biedt een zekere mate van bescherming tegen de oliën en het zweet van uw lichaam. Tweelaagse jassen behoren tot de goedkopere opties die verkrijgbaar zijn; ze leveren minder goede prestaties op het gebied van waterbescherming en ademend vermogen.


2,5-laagse stoffen (soms afgekort tot 2,5L)
Een 2,5-laagse constructie bestaat uit een gelijkaardig buitenlaag/membraan laminaat. De binnenzijde krijgt dan een opgespoten of geverfde binnenlaag. Hierdoor wordt de waterdichtheid vergroot en blijft de kleding licht. De pasvorm is nauwer, en omdat er minder volume materiaal zit, kan het kledingstuk vrij klein worden opgevouwen. De meeste standaard regenjassen hebben deze constructie. Ze zijn niet zo ademend als een 3-laags kledingstuk en bieden ook niet evenveel bescherming.


3-laags stoffen (soms afgekort tot 3L)
Deze stoffen voelen vaak steviger aan - ze worden ook wel hardshell genoemd. De binnenlaag is volledig verbonden met het membraan, dat zelf vaak van een hogere kwaliteit ePTFE is. In de pasvorm zit meer volume dan bij een kledingstuk met 2,5 lagen, maar het kledingstuk zit wel comfortabel. Er gaat wat ademend vermogen verloren, maar de waterdichtheid is zo goed als je maar kunt krijgen in flexibele  werkkleding. 

Let er bij het kiezen van je kleding op of de naden zijn geseald. Dit zijn de gebieden waar het ene deel van het kledingstuk aan het andere is bevestigd. Na verloop van tijd kan er water lekken door de gaten die ontstaan wanneer kleding aan elkaar wordt genaaid, dus kunnen de naden worden afgedekt met een soort waterdichte tape. Volledig getapete naden omvatten het afplakken van alle naden in het kledingstuk, voor maximale waterdichtheid. 


Hoe onderhoud je waterdichte kleding?
Een geavanceerdere constructie betekent misschien betere prestaties en een hogere prijs, maar zelfs de beste kleding heeft de juiste onderhoud nodig zodat de kwaliteit niet verloren gaat. Dat betekent dat je waterdichte werkkleding moet wassen in strikte overeenstemming met de richtlijnen van de fabrikant. Het is van belang dat je geen wasverzachters aan het wasprogramma toevoegt als jouw werkkleding een membraan heeft, omdat dit de gaatjes kan verstoppen en de prestaties kan verminderen. 

DWR-behandelingen kunnen ook na verloop van tijd, door vuil, schokken en meerdere wasbeurten defect raken. Vraag de fabrikant of de kleding kan worden gewassen met een oplossing op siliconenbasis (bijvoorbeeld Nik Wax) om de waterafstotende eigenschappen te herstellen.

Het merk van het membraan is ook de moeite van het onderzoeken waard. eVent, bijvoorbeeld, staat bekend als zeer goed ademend, maar moet wellicht vaker worden gerepareerd. GORE-TEX staat bekend om zowel het goed vasthouden van lichaamswarmte als uitstekende waterdichtheid.


Wil je meer weten?
Weet je nog niet zeker welk merk of type kleding het meest geschikt is voor bepaalde werkzaamheden in bepaalde seizoenen? We zijn er niet voor niets: neem contact met ons op via knowledgecenter@kramp.com

Deel op
Firdaouss Amchich

Dit artikel is geschreven door

Firdaouss Amchichknowledgecenter@kramp.com