Industrieel lijmen: wat moet je weten?

Editorial team|4 minuten lezen

Het verbinden van materialen wordt op diverse manieren gerealiseerd: in de industrie werkt men met las-, lijm- of mechanische verbindingen. Verbindingstechniek is altijd in ontwikkeling en in veel verschillende industrietakken wordt het gebruik van lijm als verbindingsmethode alleen maar populairder. Wat moet je weten over lijmtechniek? Lees het hier.


De voordelen van lijmverbindingen
Industrieel lijmen wordt al een lange tijd grootschalig toegepast in de luchtvaart- en automotive industrie: denk aan het verlijmen van de voorruit van jouw auto. Ook in andere industrietakken van de maakindustrie is deze verbindingstechniek in opkomst. Wat zijn de voordelen van een lijmverbinding?

  • Volledige benutting van het oppervlak;
  • Er ontstaan geen piekspanningen in het verlijmde materiaal;
  • Het materiaal verandert niet, ook niet van vorm;
  • Perfecte afdichting van het oppervlak op de plek van de verlijming;
  • Kostenbesparing;
  • Snellere verwerking;
  • Toepassen op hybride systemen is ook een optie.

Er zijn overigens ook diverse voor- en nadelen als je met traditionele verbindingsmethodes werkt, zoals bouten, moeren of lastechniek. Hoewel bij deze verbindingen - mechanisch of lastechniek - het resultaat direct zichtbaar, meetbaar en belastbaar is, kan de verbinding ook zwaarder worden. Het extra gewicht kan een ongunstig impact hebben op de milieuprestatie van het product. Wanneer je een verbinding maakt met bouten en moeren, bestaat de kans dat deze door trillingen weer losgaan.


Waar moet je op letten?
Bij het verlijmen van materialen zijn er ook zaken waar je op moet letten: temperatuur, luchtvochtigheid, het soort materiaal en invloeden van buitenaf kunnen de lijmverbinding beïnvloeden. Uiteraard is geduld ook een vereiste: de uithardingstijd van de lijm is erg belangrijk voor de sterkte van de verbinding. Er zijn veel soorten lijmen die gebruikt kunnen worden voor verschillende toepassingen. Zo zijn niet alle lijmen geschikt voor elk materiaal. Kijk dus altijd voordat je begint eerst naar de geschiktheid van de lijm voor de onderdelen die verlijmd moeten worden. 


Stappenplan: hoe zorg je voor een goede lijmverbinding?
Wanneer je de juiste lijm hebt gevonden en deze gaat gebruiken, is het goed om een stappenplan te gebruiken. Op deze manier zorg je ervoor dat je grondig, correct en schoon werkt. Vergeet ook niet de bijgeleverde informatie over het product te lezen, deze zou kunnen afwijken van dit stappenplan!


Stap 1: Reiniging van de te verlijmen onderdelen
Hierbij is een goede reiniger of ontvetter erg belangrijk. Waarom? Omdat er reinigers en ontvetters zijn die een residu achterlaten, die de lijmverbinding dan weer kan verzwakken. Zorg dus altijd voor een goede reiniger of ontvetter, bij voorkeur een die door de leverancier wordt aangeraden. Reinigers en ontvetters die je onder andere bij ons kunt vinden zijn:

  • LC88365 Snelreiniger: SF 7070 Loctite 400ml, voor het reinigen van verschillende kunststoffen voordat deze verlijmd worden, maar kan ook voor metaal en dergelijke gebruikt worden;
  • LC135366, LC2098749 en LC149293: SF 7063 Loctite Snelreiniger voor het reinigen van allerlei materialen voordat deze verlijmd worden;
  • SP13991: een reiniger voor PVC en ABS;
  • LC1581831 FL Reiniger: een reiniger die gebruikt kan worden bij kunststof reparaties en ruitverlijming;
  • SP40014 Snelreiniger XT: voor het ontvetten van allerlei ondergronden.

Neem voor andere ontvetters en reinigers een kijkje op onze webshop.


Stap 2: Schuren en bewerken van de te verlijmen onderdelen
In sommige gevallen is het nodig om de materialen eerst te schuren of bewerken. Door het te verlijmen oppervlak vooraf te bewerken, neemt het lijmoppervlak toe waardoor je een sterkere verbinding creëert. Als je hier meer informatie over wilt opvragen, neem dan contact op met een productspecialist. 


Stap 3: Opnieuw reinigen van de te verlijmen onderdelen
Uiteraard is het nodig om, nadat je de onderdelen hebt bewerkt, de oppervlakte die je wilt verlijmen opnieuw te reinigen. 


Stap 4: Lijm aanbrengen op de onderdelen
Let hierbij wel op dat je de lijm verdeelt en dus niet op één plek aanbrengt. Lees altijd de producthandleiding om fouten te voorkomen!


Stap 5: Fixatie van de onderdelen op de juiste plek
Plaats nu de onderdelen op de goede plek. Zorg voor een goede fixatie, anders kan de verbinding scheef komen te zitten.


Stap 6: Uithardingstijd van de lijm
Hierbij is het belangrijk om geduld te hebben. Als de lijm niet goed uithardt, kan dit gevolgen hebben voor de kwaliteit van de hechting. 


Let op: verschillende materialen verlijmen. Waar moet je op letten?
Als je twee verschillende materialen met elkaar wilt verlijmen, is het altijd belangrijk om te checken of de lijm met beide materialen kan binden. Het kan namelijk gebeuren dat het materiaal van het ene onderdeel wel hecht met de lijm en het materiaal van het andere onderdeel niet. Een voorbeeld: als de materialen verschillend reageren op een bepaalde temperatuur, dan moet de lijmverbinding dit op kunnen vangen. Hiervoor is mogelijk een andere lijm noodzakelijk.

Lijmen worden veel toegepast en het is te verwachten dat dit in de toekomst alleen nog meer gaat worden.


Ben je geïnteresseerd?
Benieuwd naar het assortiment van lijmen die we bij Kramp verkopen? Neem een kijkje op onze webshop. Heb je advies nodig? Neem dan contact op met onze product specialisten of met ons via knowledgecenter@kramp.com.

Deel op
Editorial team

Dit artikel is geschreven door

Editorial teamknowledgecenter@kramp.com