Mollen vangen? Hier moet je op letten!

Renate de Hair|3 minuten lezen

Mollen zijn niet de meest populaire dieren. Ze kunnen veel schade aanrichten met hun graafgedrag en molshopen. Daardoor zorgen de mollen ook voor veel kosten en problemen. Mollen vangen doe je niet zomaar. Waar moet je de mollenklemmen plaatsen? Wanneer kun je het beste mollenklemmen plaatsen? Weet jij het antwoord op deze vragen?


We hebben 6 tips opgesteld voor het vangen van mollen. Benieuwd waar je op moet letten bij het vangen van een mol? Lees het hier.

 
Tip 1: Mollenklemmen moeten vast in de grond staan.
Zet de klem goed vast in de grond. Als de grond te hard is, laat dan even de klem voorspringen. Let er altijd op dat het lipje van de mollenklem goed scherp staat. Als het lipje niet scherp genoeg staat, kan de mol de klem wegduwen. Het lipje in het midden van de klem moet dus een beetje naar beneden gebogen worden. Onze Super Yankee klem is makkelijk om te plaatsen en te spannen. Door de lange poten is deze klem goed te gebruiken in losse grond. Een andere klem die vast in de grond staat en zeer geschikt is voor kleigronden, is de mollenklem van Talpex. Daarnaast heeft Kramp nog mollenklem John in het assortiment. Deze klem wordt in een gang geplaatst. Heb je last van woelmuizen? Zet dan deze klem in! 

Mollen kunnen goed voelen met hun snorharen. Bij het plaatsen van een klem is het dus belangrijk om voorzichtig te doen met de schep. Als je een mol ziet wroeten en je probeert deze te vangen, is de beste manier om tegen de wind in lopen.

 
Tip 2: Dek de mollenklem goed af!
Mollen hebben een hekel aan licht. Het is daarom belangrijk dat de klemmen goed afgedekt worden met grond of een graszode. Mollen kunnen makkelijk gepakt worden door roofdieren zoals buizerds als ze aan de oppervlakte zitten. Mollen gaan dus diep de grond in en vermijden licht.

 
Tip 3: Plaats mollenklemmen na het maaien.
Een mooi moment om mollenklemmen te plaatsen in het land is na het maaien. Alle oude bulten zijn dan weg en de nieuwe bulten zullen dan meteen opvallen. Zo kun je makkelijk zien óf er mollen zitten en waar ze zitten. Wil je van de mollen af? Zet dan elke keer na een snede mollenklemmen.

In de paartijd (februari-april) gaan mannetjes op zoek naar vrouwtjes. Ze verlaten hun territorium en graven lange mollenritten, totdat ze het territorium van een vrouwtje hebben gevonden. Tijdens de paringsperiode blijven die gangen intact. Het voorjaar is dan ook een goed moment om klemmen te plaatsen, omdat mollen dan actiever zijn en minder oplettend.

 
Tip 4: Begin aan de buitenkant van het land.
Waar is de mol? Een mol komt elke dag naar het water, vaak om te drinken. Begin daarom dus bij de sloot en aan de buitenkant van het land. Op deze manier heb je een grotere kans om de mol te vangen.

Het gangenstelsel van een mol is ook zijn territorium. De grootte van een territorium van een mannetje beslaat tot 3000 m2 en dat van een vrouwtje tot 2000 m2. Deze gangenstelsels kunnen heel diep zitten.


Tip 5: Markeer klemmen na het zetten.
Klemmen kunnen heel lang mee. Het is daarom jammer om ze kwijt te raken. Markeer de klemmen met een stokje, zodat je ze makkelijk terug kunt vinden. Om ze nog makkelijker terug te vinden, kun je deze markeren met verf of tape.

 
Tip 6. Plaats klemmen op een dam.
Als je land aan een dam grenst, dan kun je hier goed klemmen plaatsen. Mollen maken namelijk veel gebruik van dammen, omdat het een soort snelweg is voor hen. Het is dus een ideale plek om mollen te vangen. Let er wel op dat hier dan geen vee loopt of trekkers rijden.


Heb je veel last van mollen? Gemiddeld zitten er per hectare grond ongeveer 25 mollen! Gebruik deze tips voor het vangen. Let er wel op dat je dit samen met je buren doet. Anders zullen de mollen zo weer terug komen.

 
Heb je nog vragen over mollen vangen of over mollenklemmen? Neem dan contact op met onze specialisten. Of bekijk onze mollenklemmen op onze webshop.

Deel op
Renate de Hair

Dit artikel is geschreven door

Renate de Hairknowledgecenter@kramp.com