5 vinkkiä voimansiirtoakselin käyttöiän pidentämiseen

Toimitus|4 min lukuaika

Huolto, tarkastus ja puhdistus: näillä kolmella tekijällä on merkittävä vaikutus voimansiirtoakselin käyttöikään. Talvi tai aikainen kevät, ennen kiireistä sadonkorjuukautta, on loistavaa aikaa voimansiirtoakselin huoltoon. Seuraavien viiden vinkin avulla pidennät voimansiirtoakselin käyttöikää.

 

1. PIDÄ VOIMANSIIRTOAKSELI PUHTAANA
Tämä on tärkein sääntö voimansiirtoakselin huollossa ja käytössä: puhdista akseli säännöllisesti. Tämä voi kuulostaa itsestään selvältä, mutta on ihmisiä, jotka vain laskevat voimansiirtoakselin maahan irtikytkennän jälkeen. Lika ja hiekka tarttuvat akseliin väistämättä, erityisesti jos se on voideltu hiljattain. Akseliin jäävä hiekka aiheuttaa osien kulumista, koska hiekka ja rasva muodostavat yhdessä tehokkaasti hiovan tahnan.

 

2. KUN IRROTAT TYÖKONEEN, JÄTÄ VOIMANSIIRTOAKSELI TURVALLISEEN PAIKKAAN
Monissa koneissa on käteviä telineitä, joiden varaan voit ripustaa tai asettaa akselin. Käytä niitä! Jos koneessa ei ole kiinnikettä, johon akselin voisi ripustaa, käytetään apuna usein suojuksen turvaketjua. Tämä ketjun tarkoitus on ainoastaan varmistaa, että akselin suojus ei pääse pyörimään. Se ei kuitenkaan sovellu akselin koko painon kannattelemiseen, vaan sen tarkoitus on parantaa koneiden käyttäjien turvallisuutta. Jos koneessasi ei ole paikkaa akselin ripustamiseen, niin pyri asentamaan koneeseen kannatin tai ketju, jotta akselia ei tarvitse asettaa maahan.

 

3. VOITELU ON TÄRKEÄÄ
Voitele, voitele ja voitele: tämä koskee kaikkia voimansiirtoakselin osia, kuten ristikoita, suojakytkimiä, profiiliputkia ja suojuksen laakereita. Valitettavasti tämä tarpeellinen huoltotoimenpide jätetään joskus välistä, etenkin jos rasvanippa on hankalassa paikassa. Tavanomainen rasvaprässi pumppaa yhdellä painalluksella noin 3 grammaa rasvaa. Käytä ristikoille 15 grammaa, suojuksille 6 grammaa ja profiiliputkille 15 grammaa rasvaa. Voimansiirtoakselin voiteluväli vaihtelee merkin ja osan mukaan. Rasvausvälit voivat vaihdella 8 käyttötunnista, jopa 250:een käyttötuntiin riippuen käyttöolosuhteista. Tarkasta määrät aina käyttöohjeesta.

 

4. HUOLLA SUOJAKYTKIN
Monet koneet ovat käytössä vain lyhyen aikaa vuodesta ja seisovat käyttämättöminä pitkiä aikoja. Kauden päätyttyä kannattaa akselin suojakytkin avata ja huoltaa. Säilytä akseli kuivassa paikassa käyttökauden ulkopuolella. Tämä estää kosteuden tai ruosteen mahdollista kertymistä, joka saa kytkimen osat tarttumaan toisiinsa. Se saattaa estää kytkintä toimimasta oikein, jolloin kone tai voimansiirto saattaa vaurioitua.


Erityisesti levykytkimen osat ovat herkkiä takertumaan yhteen, jos niitä ei huolla säännöllisesti. Ennen toimintakauden alkua levykytkin kannatta koekäyttää pienellä käyttömomentilla.

Tässä ohje levykytkimen säätämiseksi koekäyttöä varten: Ennen kuin avaat kytkimen jousia, merkitse muistiin niiden pituus. Näin voit palauttaa kytkimen alkuperäisiin säätöihinsä. Levykytkimiä löytyy markkinoilta erilaisilla jousilla rakennettuina. Kun lähdetään purkamaan kytkintä, jossa on ulkoiset kierrejouset, on jousien pultit löysättävä varovasti, jotta levyt vapautuvat. Sama ohje pätee kytkimeen, jossa on lautasjouset. Jos kytkimessä on jousipakka, pitää muttereita kiristää, jotta pakan jouset painuvat kasaan

Huomaa, että muttereita ei tarvitse löysätä tai kiristää kokonaan, vaan vain sen verran, että kytkin luistaa helposti. Kun nämä vaiheet on suoritettu, varmista että olet avoimella alueella ja kaukana muista ihmisistä ja eläimistä. Kone on nyt kytkettävä käyttöön pieneksi hetkeksi, jotta kytkin pääsee luistamaan. Tällöin levyjen pitäisi puhdistua liasta ja kosteudesta. Koekäytön jälkeen, kytkimen jäähdyttyä, voi jouset palauttaa takaisin alkuperäiseen tiukkuuteensa. Koekäyttö kannattaa tehdä kaikille levykytkimille ennen kauden alkua.

 

5. NOUDATA ENIMMÄISTYÖSKENTELYKULMAA KUN KÄYTÄT VOIMANSIIRTOAKSELIA
Voimansiirtoakselit on tehty siirtämään tehoa tietyn matkan päästä ja tietyssä kulmassa. Työskentelykulma ei kuitenkaan ole rajaton. Vakiomallisella voimansiirtoakselilla voidaan työskennellä jatkuvassa käytössä enintään 25° kulmassa. Erittäin lyhyen aikaa kulma voi olla 45° astetta. Suurilla kääntökulmilla työskentelemistä varten on saatavilla laajakulma-akseleita. Ne soveltuvat parhaiten käyttöön, jossa työkonetta vedetään vetokoukussa. Laajakulma-akselit toimivat jatkuvassa käytössä 25° kulmassa, mutta lyhytaikaisesti ne voivat toimia 70–80° kulmassa, esimerkiksi käännyttäessä. Jatkuva käyttö liian suurella kulmalla ajaminen lyhentää akselin käyttöikää huomattavasti.

 

Krampin voimansiirtoakselit
Krampin voimansiirtoakselien valikoimaan kuuluvat Euroopan johtavat merkit Walterscheid ja Comer. Tutustu voimansiirtoakseleiden valikoimaamme täällä.

 

Kaipaatko lisätietoja?
Krampin asiakaspäällikkösi tuntee maatalouskoneet ja niihin liittyvät osat hyvin. Hänen apunaan on myös laaja tuoteasiantuntijoiden verkosto. Jos haluat lisätietoja voimansiirtoakseleista tai muista maataloustarvikkeista, ota yhteyttä omaan asiakaspäällikköösi.

Jaa
Toimitus

Tämän artikkelin kirjoitti

Toimitusknowledgecenter@kramp.com