Het veiligheidsinformatieblad uitgelegd: wat staat erin en wat moet je ermee doen?

Editorial team|4 minuten lezen

Als je met chemische producten werkt, zijn naleving van veiligheids- en kwaliteitsrichtlijnen, Arbowetgeving en klimaat- en milieueisen van cruciaal belang. Weet je wat je moet doen als er met een chemisch product wordt geknoeid? En kan je als verkoper advies geven over het gebruik van chemische producten? In de meeste gevallen kunnen we ongelukken voorkomen, maar een enkele keer gaat het helaas mis. In dit artikel leggen we uit wat je als verkoper en eindgebruiker moet weten en doen.  

Bij Kramp kun je chemische producten bestellen en informeren we je over de gevaren van het chemische product via een veiligheidsinformatieblad.

 

Een veiligheidsinformatieblad (VIB) of Safety Data Sheet (SDS): hoe, wat en waarom?
Als een klant een chemisch product op onze webshop bestelt, dan ontvangt de klant na het plaatsen van de bestelling een e-mail met daarin het VIB in de bijlage. Wij doen dit, omdat we je graag informeren over veilig gebruik en mogelijke risico’s van onze chemische producten en omdat dit een wettelijke verplichting is. Tot twaalf maanden na het verzenden van de e-mail met VIB sturen wij automatisch updates naar onze klanten als het VIB in de tussentijd wordt aangepast. Zo heb je altijd de laatste versie voor jezelf en je klanten, ook als het product nog niet is doorverkocht.

Als schakel in de leveringsketen van een chemisch product zijn wij wettelijk verplicht om onze klanten een VIB op te sturen. Maar wat moet jij er als eindgebruiker of verkoper mee doen?  

 

Verkoop: wat te doen met een veiligheidsinformatieblad als verkoper?
Als je producten verkoopt, staat jouw reputatie op het spel als er iets mankeert aan de kwaliteit of veiligheid van deze producten. Verkoop jij de chemische producten die je bij Kramp inkoopt door aan jouw klanten? Dan is het in de meeste gevallen noodzakelijk om het VIB ook weer door te sturen naar jouw klanten!

Het niet verstrekken van een VIB kan leiden tot hoge boetes zonder waarschuwing en in zeer ernstige gevallen zelfs strafrechtelijke vervolging.


‘Ik verkoop Business-to-Business’
Stappenplan:

  1. Stuur het VIB gratis (op papier of elektronisch) aan jouw klant vòòr of op het moment dat hij/zij het chemische product koopt.
  2. Verstuur het VIB opnieuw als het is bijgewerkt en jouw klant het product in de afgelopen twaalf maanden heeft gekocht.
  3. Archiveer alle ontvangen VIB’s voor een periode van tien jaar.  


‘Ik verkoop ‘Business-to-Consumer’
Stappenplan:

  1. Het is niet wettelijk verplicht om het VIB aan een consument te verstrekken. Consumenten worden voldoende geïnformeerd over het veilig gebruik en de risico’s van het product via het etiket en de verpakking van het product.
  2. Archiveer alle ontvangen VIB’s voor een periode van tien jaar.


Gebruik: wat te doen met een veiligheidsinformatieblad op de werkplek?
Werken jij en jouw collega’s met chemische producten van Kramp, dan is het belangrijk dat iedereen toegang heeft tot de VIB’s. Het niet toegankelijk maken van een VIB voor werknemers kan leiden tot gevaarlijke situaties voor jouw collega’s en ook tot sancties voor de werkgever.


Stappenplan:

  1. Geef opvolging aan de aanbevelingen in het VIB. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de hoofdstukken over opslag en brandbestrijdingsmaatregelen.
  2. Geef je werknemers altijd toegang tot de laatste versie van de VIB’s die horen bij de chemische producten die ze gebruiken en/of waaraan ze kunnen worden blootgesteld in het kader van hun werkzaamheden.
  3. Archiveer alle ontvangen VIB’s voor een periode van tien jaar.


Welke informatie vind je in een VIB?
De REACH wetgeving schrijft een vaste indeling van het VIB voor. Ook heeft een VIB altijd een revisiedatum. Let er op dat je altijd de laatste versie van het VIB beschikbaar stelt aan je medewerkers of aanbiedt aan je klanten bij doorverkoop. Alle versies van een VIB moeten tien jaar bewaard worden. De volgende hoofdstukken vind je in een VIB:

 

  • Hoofdstuk 1: Identificatie van de stof of het mengsel, van de vennootschap/onderneming en het telefoonnummer voor noodgevallen.
  • Hoofdstuk 2: Identificatie van de gevaren
  • Hoofdstuk 3: Samenstelling en informatie over de bestanddelen
  • Hoofdstuk 4: Eerstehulp maatregelen
  • Hoofdstuk 5: Brandbestrijdingsmaatregelen
  • Hoofdstuk 6: Maatregelen bij het accidenteel vrijkomen van de stof of het mengsel
  • Hoofdstuk 7: Hantering en opslag
  • Hoofdstuk 8: Maatregelen ter beheersing van blootstelling/persoonlijke bescherming
  • Hoofdstuk 9: Fysische en chemische eigenschappen
  • Hoofdstuk 10: Stabiliteit en reactiviteit
  • Hoofdstuk 11: Toxicologische informatie
  • Hoofdstuk 12: Ecologische informatie
  • Hoofdstuk 13: Instructies voor verwijdering
  • Hoofdstuk 14: Informatie met betrekking tot het vervoer
  • Hoofdstuk 15: Regelgeving
  • Hoofdstuk 16: Overige informatie

 

Vragen?
Product compliance is een ‘hot’ topic. Wanneer er vragen zijn over de chemische producten of het VIB dat je van ons hebt ontvangen, dan kan je jouw vragen sturen naar SDS@kramp.com. Wil je graag meer weten over Product Compliance & Quality? Neem dan hier eens een kijkje. 


Noodsituatie
In geval van nood is het telefoonnummer voor noodgevallen in hoofdstuk 1 van het VIB bereikbaar. Het telefoonnummer voor noodgevallen leidt je naar een nationaal gifcentrum, de leverancier of een derde partij die je advies kan geven. Breng tevens altijd het VIB mee als er een bezoek moet worden gebracht aan het ziekenhuis.

Deel op
Editorial team

Dit artikel is geschreven door

Editorial teamknowledgecenter@kramp.com