Verlichting voor gebouwen: wat moet je weten?

Editorial team|6 minuten lezen

De gloeilamp en halogeenlamp zijn bijna helemaal verbannen en we stappen massaal over op ledverlichting. Toch zijn er nog een heleboel keuzes te maken, want het verschil tussen energieverbruik, warmteafgifte en lichttechniek is nog steeds erg groot. Waar moet je rekening mee houden bij het verlichten van jouw gebouw(en) en wat zijn de belangrijkste feiten over ledverlichting? Wij zochten het voor je uit!


Waarbij je vroeger een lamp simpelweg verving wanneer deze stuk ging, denk je tegenwoordig aan led-oplossing. Onderstaande begrippenlijst helpt jou bij de keuze van de juiste verlichtingsscènes voor op de werkvloer:

Lumen: de letterlijke betekenis is: een eenheid voor de totale hoeveelheid zichtbaar licht, voor het menselijk oog, afkomstig van een lamp of andere lichtbron. Oftewel: hoeveel licht brengt de lichtbron op?

Lux: dit wordt gehanteerd om de hoeveelheid licht per vierkante meter weer te geven op een bepaalde werkhoogte. Door de Europese Unie zijn normen gesteld voor luxwaarden in diverse binnenverlichtingsomgevingen.

Kleurtemperatuur: De kleurtemperatuur van een lichtbron wordt uitgedrukt in graden Kelvin (K). Deze waarde geeft aan welke kleur licht een lichtbron uitstraalt. Hoe lager de Kelvinwaarde, hoe warmer de kleur.

CRI/RA (Coloring Rendering Index/Rationale)- De CRI/RA-waarde is een index die weergeeft hoe goed een lichtbron de natuurgetrouwe kleuren van verlichte objecten weergeeft.


Verlichting en productiviteit
Goede verlichting in jouw gebouw(en) is belangrijk voor de productiviteit van jouw medewerkers, de productiviteit op jouw bedrijf, voor jouw eventuele vee en voor de sfeer van de werkomgeving. De CRI/RA-waarde is een index die weergeeft hoe goed een lichtbron de natuurgetrouwe kleuren van verlichte objecten weergeeft. De maximale waarde is 100 en de aanbevolen waarde is minimaal 75. In tegenstelling tot ledlampen hebben - bijvoorbeeld - natriumdamplampen een zeer slechte kleurweergave. Ledverlichting draagt niet alleen bij aan een betere weergave van de natuurlijke kleuren, ook geeft de verlichting geen warmte af. Het licht blijft – vergeleken met gloei- of halogeenlampen - koel. De juiste verlichting in jouw werkplaats of stal, kan ook tot meer productiviteit leiden.

Energie en levensduur
Naast de betere CRI/RA-waarde en het niet afgeven van warmte, is ledverlichting ook de meest energiezuinige vorm van verlichting. Het rendement is zo’n 20 tot 50 procent: deze cijfers drukken uit in hoeverre de verbruikte energie wordt omgezet in licht. Dit is een aanzienlijk verschil met de prestaties van bijvoorbeeld een gloeilamp, die slechts 8 procent omzet in licht. Naast de betere prestaties is ledverlichting ook duurzamer in vergelijking tot andere lampen: een ledlamp heeft een langere levensduur dan andere vormen van verlichting.

Vergelijking
Onderstaande tabel geeft duidelijk de belangrijkste verschillen aan tussen de lampsoorten. We maken onderscheid tussen gloeilampen, halogeen, fluorescentie, HCS en LED. Wat zijn de verschillen met betrekking tot efficiëntie, levensduur, kleurtemperatuur en de CRI/RA-waarde?

Kramp licht toe
Het assortiment van Kramp bestaat uit diverse verlichting. Je kunt op onze webshop zien waar het assortiment uit bestaat!

Deel op
Editorial team

Dit artikel is geschreven door

Editorial teamknowledgecenter@kramp.com