Waar moet je op letten bij de aankoop van een hydrauliek slang? 6 aandachtspunten bij aanschaf

Editorial team|4 minuten lezen

Hydraulische slangen en koppelingen worden in veel verschillende toepassingen gebruikt. Slangen zijn flexibel, kunnen bewegingen en trillingen opvangen en werken dempend. Een slang ziet er misschien eenvoudig uit, maar vormt een zorgvuldig ontworpen verbindingsschakel in ieder hydraulieksysteem. 

Een hydrauliekslang blijft echter gevoelig voor slijtage en moet na een bepaalde periode worden vervangen. Kramp zocht voor je uit welke zes aandachtspunten belangrijk zijn bij het selecteren van de juiste hydrauliekslang.



1. Hoe is een slang opgebouwd?
Een slang bestaat ​​uit verschillende lagen. De binnenmantel is de binnenste laag, daar omheen zitten één of meerdere verstevigingslagen. De buitenmantel die gemaakt is van een stevige, beschermende laag. Alle lagen hebben een eigen functie:


De binnenmantel
De binnenmantel transporteert de vloeistof, waarbij het in de meeste gevallen om een hydraulische olie gaat. Tegenwoordig komen ook echter ook veel biologisch afbreekbare vloeistoffen voor. Welke vloeistof er ook gebruikt wordt, houd er rekening mee dat het materiaal van de binnenmantel ertegen bestand is. Dat geldt ook voor de optredende (vaak hoge) temperaturen.


De verstevigingslagen
De verstevigingslagen bestaan ​​uit staal of synthetische draden en worden aangebracht in een kruislings- of spiraalvormig geweven verband. Deze lagen zorgen ervoor dat als de slang onder druk komt te staan, het materiaal hier tegen bestand is. Het aantal lagen is vaak terug te vinden in de opdruk op de slang (2SN, 1ST, 4S, 6S etc.). Naast het aantal lagen zijn ook het materiaal en de opbouw van de lagen van belang. Kies bij frequente en hoge drukpieken bij voorkeur voor slangen met spiraalgewonden inlagen.


De buitenmantel
De buitenmantel, gemaakt van rubber of kunststof, beschermt de slang tegen externe invloeden, zoals hoge en lage temperaturen, slijtage, chemicaliën, (dierlijke) vetten en weersinvloeden.

2. Koppelingen
Koppelingen vormen een lekvrije verbinding tussen de hydrauliekslang en de machine. Ze worden aan de slang geperst met een huls. Deze pershuls zekert niet alleen de slang, maar sluit deze ook af voor externe invloeden. Koppelingen en pershulzen zijn verkrijgbaar in zowel staal als in roestvrijstaal. Stalen koppelingen zijn tegenwoordig vaak voorzien van een beschermingslaag. Het kan echter verstandig zijn om in agressieve omgevingen te kiezen voor slangkoppelingen van roestvrijstaal.


3. Adapters
Er zijn veel verschillende soorten adapters in gebruik. Ze zijn voorzien van een interne of externe schroefdraad. Flensverbindingen komen ook vaak voor. Let bij het kiezen van de slangkoppelingen er niet alleen op dat ze goed passen, maar ook dat de adapter en de slangkoppeling zonder lekkage op elkaar kunnen worden aangesloten.

 


4. Wat is de binnendiameter?
De binnendiameter van de slang moet zo worden gekozen dat de vloeistofsnelheden binnen het aanbevolen bereik blijven. Als de slang te klein wordt gekozen, kunnen lawaai, onnodige druk en verlies van kracht de gevolgen zijn. Bij vervanging kan de binnendiameter meestal worden bepaald door de opdruk op de slang. Dit wordt aangegeven in inches (1/4 ", 3/8", 1/2 ", 3/4" etc.) of in millimeters (DN06, DN10, DN13, DN20 etc.). De zogenaamde “Dash Size” wordt ook vaak afgedrukt. Dit nummer vertegenwoordigt het aantal zestiende delen van een inch. Bijvoorbeeld, -8 komt overeen met 8/16 en is hetzelfde als 1/2 " of DN13.

Maattabellen tonen vaak ook de buitendiameter van de slang. Dit kan helpen bij het identificeren van een slang maar vanwege slijtage is dit niet altijd even betrouwbaar.

 


5. Lengte van de slang
De slang moet lang genoeg zijn om een ​​correcte en spanningsvrije montage op de machine mogelijk te maken. Een te korte slang buigt niet of mogelijk niet voldoende onder invloed van drukimpulsen. Te lange slangen daarentegen kunnen tegen elkaar of tegen nabijgelegen componenten schuren of daarachter blijven haken

 


6. Maximale werkdruk
De slangconstructie moet bestand zijn tegen de in het systeem optredende druk. De slang is vaak gemarkeerd met Bar, mPa of PSI om de toelaatbare werkdruk aan te geven. De relatie daartussen is als volgt: 1 mPa = 10 bar. 1000 PSI = 69 bar. 1000 PSI wordt ook aangeduid als 1K. 6000 PSI (~ 420 bar) wordt dan aangegeven als 6K. De meest gebruikte afkorting voor werkdruk is WP (werkdruk). Naast de toegestane werkdruk wordt soms ook de BP (barstdruk) aangegeven. Als deze druk wordt bereikt, gebeurt er wat het woord zegt: de slang barst. Vanzelfsprekend mag deze waarde nooit worden bereikt.  Een toegestane werkdruk is ook van toepassing op de slangkoppelingen. Vanwege de beschikbare ruimte wordt dit niet op de koppeling vermeld. De toegestane werkdruk van de slangassemblage is de laagste waarde van slang en koppeling en is vaak gegraveerd op de huls of aangegeven op een label dat permanent aan de slang is bevestigd.

 


Samengevat: laat je adviseren door een expert
Hoe is de originele slang kapot gegaan? Zijn er tekenen van slijtage of temperatuurscheuren? Produceert de machine drukpieken of is het meer een statische toepassing? Zorg ervoor dat de vervangende slang past bij de toepassingseisen van de machine. Laat je daarom altijd adviseren door een expert! Of bekijk onze webshop om te zien waar het assortiment uit bestaat!


Deel op
Editorial team

Dit artikel is geschreven door

Editorial teamknowledgecenter@kramp.com