Cele mai frecvente cauze ale deteriorării rulmenților

Echipa editorială|5 durata necesara pentru citire

De ce contează atât de mult în ce stare se află rulmenții cu role utilizați de dumneavoastră? Deoarece, dacă un rulment se defectează, utilajul dumneavoastră se oprește imediat. Activitatea dumneavoastră este oprită. Identificarea cauzei defecțiunii rulmenților vă poate ajuta să preveniți problemele pe viitor. În colaborare cu Schaeffler, companie specializată în domeniul rulmenților, am identificat cele mai frecvente cauze ale defectării rulmenților.


Este posibil să se calculeze durata de viață în condiții de uzură pentru fiecare rulment cu role. Dar, în practică, nu toți rulmenții ating această durată de viață. Vă prezentăm mai jos principalele cauze ale defectării premature, de la coroziune și eroziune electrică până la utilizarea rulmenților contrafăcuți: cum puteți identifica și preveni diferitele tipuri de defectare?


1. Oboseala materialului

Oboseala materialului își are originea chiar sub suprafața căii de rulare a rulmentului. Sarcinile variabile la fiecare trecere a unui element rulant conduc în cele din urmă la modificări în structura materialului. La suprafață apar crăpături fine. Dacă se cunoaște sarcina asupra rulmentului, se poate calcula durata de viață în condiții de oboseală. Acesta este, desigur, un calcul statistic, așa că este întotdeauna posibil ca un rulment să nu atingă durata de viață calculată. Mai există un alt factor care trebuie luat în considerare: lubrifiantul. Alegerea unui lubrifiant cu vâscozitatea potrivită în aplicare poate crește considerabil durata de viață. Dacă acest parametru este cunoscut, se poate calcula o durată de viață în condiții de oboseală mai precisă decât atunci când sunt luate în considerare doar sarcina asupra rulmentului și viteza axului.


2. Uzura normală

Uzura normală poate apărea atunci când în rulment sunt prezente impurități. Acestea pot proveni din exterior, atunci când garnitura de etanșare este necorespunzătoare sau pot consta în particule de uzură ale componentelor aflate în imediata vecinătate a rulmentului, cum ar fi, de exemplu, angrenajele. Cu toate acestea, uzura normală poate apărea și fără ca materialul din exterior să pătrundă în rulment. Dacă un rulment are o sarcină insuficientă, este posibil mai degrabă ca elementele rulante să alunece pe căile de rulare în loc să se rostogolească. În acest fel, nu se poate forma o peliculă de lubrifiant între componente și, prin contactul glisant direct oțel pe oțel, apare uzura care poate provoca defectarea foarte rapidă a rulmentului.


3. Coroziune

Coroziunea apare atunci când pătrund în rulment apa sau substanțele agresive. Dacă se întâmplă acest lucru, lubrifiantul adesea nu oferă o protecție suficientă și se formează rugină. Prin urmare, este foarte importantă alegerea garniturii potrivite pentru aplicare. În plus față de această formă de coroziune, există un fenomen cunoscut sub denumirea de coroziune prin frecare. Între suprafețele de contact, ca urmare a montării incorecte a axului sau a carcasei rulmentului, pot apărea micro-mișcări.

Acest lucru determină ca particule mici să se desprindă de pe suprafață. Expunerea la oxigen determină ca aceste particule să se oxideze, provocând deteriorarea rulmentului. Un lucru similar se poate întâmpla la nivelul rulmentului și atunci când acesta nu se rotește, ci are doar mici mișcări oscilante. Drept urmare, lubrifiantul aplicat între elementele rulante și căile de rulare este „îndepărtat” și apar deteriorări pe aceste suprafețe de contact.


4. Eroziunea electrică

Eroziunea electrică poate apărea atunci când rulmentul este traversat de curent electric. Astfel, sar scântei între căile de rulare și elementele rulante, ducând la formarea de adâncituri pe suprafețe. Pentru a preveni acest lucru, sunt disponibili rulmenți cu un strat izolator electric în jurul inelului exterior sau în interiorul inelului interior. Aceștia sunt adesea utilizați la generatoarele și motoarele electrice mai mari. În timpul operațiunilor de sudură la utilajele care conțin rulmenți, trebuie să se acorde întotdeauna o atenție deosebită legăturii la pământ a aparatului de sudură, pentru a preveni trecerea curenților de sudură prin rulmenți.


5. Deformarea plastică

Deformarea plastică a unui rulment poate fi cauzată de o varietate de factori, cum ar fi supraîncărcarea ca urmare a unor sarcini statice sau de șoc sau a unor crestături cauzate de particule de murdărie sau de o montare incorectă. De exemplu, atunci când un rulment este apăsat în carcasă, forțele de montare sunt transmise frecvent prin intermediul bilelor. Rulmentul se poate distruge chiar înainte de a efectua o singură mișcare de rotație. Pentru a preveni supraîncărcarea, este bineînțeles important să se determine în mod corespunzător toate situațiile de încărcare în etapa de proiectare și să se asigure că există o siguranță suficientă în ceea ce privește capacitatea de încărcare statică (indicată prin „Co”) a rulmentului în raport cu sarcina maximă.


6. Crăpătură la nivelul rulmentului

Crăpăturile inelelor rulmenților pot avea multe cauze diferite. O crăpătură poate fi cauzată, de exemplu, de montarea incorectă (cum ar fi loviturile cu ciocanul aplicate rulmentului). O montare care nu asigură o susținere suficientă poate duce la o crăpătură, dar și o montare pe un ax foarte greu, care are ca rezultat o tensiune excesivă asupra materialului în inelul interior al rulmentului, poate fi, de asemenea, o cauză. O crăpătură a unei nervuri este adesea cauzată de o sarcină axială prea mare sau de o susținere insuficientă a acestei nervuri. De asemenea, pot apărea deseori daune indirecte, în cazul în care un rulment defect continuă să funcționeze până când, în cele din urmă, materialul se rupe, ceea ce duce la blocaj.


7. Rulmenți contrafăcuți

Din păcate, termenul de rulment contrafăcut apare tot mai des în ultima vreme. Aceștia sunt rulmenți introduși pe piață care pot fi deosebiți cu greu de rulmenții originali. Rulmenții au codurile și siglele corecte, iar ambalajul poate părea, de asemenea, original. În practică, însă, acești rulmenți funcționează foarte prost, ceea ce a dus deja la daune enorme în multe cazuri. Achiziționând rulmenți exclusiv prin intermediul rețelei oficiale de distribuitori Schaeffler, aveți garanția calității produsului original.

În cazul în care există îndoieli cu privire la originea rulmenților, Schaeffler vă poate oferi un răspuns care să vă înlăture dubiile.


Alegerea lubrifiantului potrivit pentru întreținerea rulmenților este mai ușoară atunci când urmați recomandările noastre. De asemenea, veți găsi aici o listă de verificare la îndemână pentru întreținerea rulmenților.


Distribuie pe
Echipa editorială

Acest articol a fost scris de

Echipa editorialăknowledgecenter@kramp.com