De ce trebuie să ții cont atunci când cumperi ulei de motor

Echipa editorială|5 durata necesara pentru citire

Adesea, la achiziționarea unui vehicul sau a unui utilaj nou, specificația privind uleiul necesar este furnizată de producător. Atunci când acest ulei trebuie schimbat sau completat, va trebui să căutați un ulei de înlocuire. Dar de ce ulei de motor aveți nevoie? Fiecare producător are propriile specificații pentru uleiul furnizat. Acestea se referă la specificațiile din carnetul de service care însoțește vehiculul sau utilajul. Dar să presupunem că nu găsiți informația și contactați furnizorul de ulei; atunci ar trebui să comunicați specificațiile tehnice, cum ar fi tipul de vehicul sau utilaj și domeniul de utilizare. Citiți aici mai multe despre ce trebuie să aveți în vedere atunci când cumpărați ulei de motor. 

Există multe uleiuri diferite pentru aplicații multiple. Pe lângă uleiul de motor, există și ulei de transmisie, ulei hidraulic, ulei de drujbă, ulei de lubrifiere, lichid de frână, ulei de compresor și uleiuri cu multiple întrebuințări. În acest articol analizăm în mod special uleiul de motor și specificațiile sale importante. 

1. Vâscozitatea 
Atunci când căutați uleiul de motor potrivit, este important să verificați vâscozitatea uleiului de motor. Vâscozitatea reprezintă densitatea uleiului, care se modifică din cauza schimbării temperaturilor. 

  • Uleiul rece este vâscos și mai gros, precum mierea: vâscozitate ridicată; 
  • Uleiul cald este mai subțire, cum este motorina: vâscozitate scăzută. 

Bine de știut: Cu cât este mai frig afară, cu atât uleiul este mai gros și, prin urmare, mai puțin lichid atunci când este rece. Cu cât este mai frig afară, cu atât mai subțire trebuie să fie uleiul în condiții de frig. Așadar, iarna, cel mai bine este să alegeți numărul de dinaintea lui "W" cât mai mic posibil, după cum este permis de către producătorul utilajului sau al vehiculului. În acest fel, uleiul ajunge mai repede la toate părțile care trebuie lubrifiate. 

Ulei de motor multigrad și monograd 
În zilele noastre, uleiul de motor trebuie să funcționeze bine la diferite temperaturi, de aceea există uleiuri de motor multigrad. Un ulei de motor multigrad 5W-30 are aceeași vâscozitate la temperaturi scăzute ca un ulei de motor SAE 5 monograd la aceeași temperatură și are aceeași vâscozitate la temperaturi ridicate ca un ulei SAE 30 la aceeași temperatură. În imaginea de mai jos explicăm legătura dintre diferitele temperaturi și vâscozitate. 

Legătura dintre diferitele temperaturi și viscozitate

În imaginea de mai jos explicăm vâscozitatea uleiului. 

  • Cu cât este mai mic numărul de dinaintea literei W, cu atât uleiul este mai subțire când este frig; 
  • Cu cât este mai mare numărul care urmează după litera W, cu atât uleiul se păstrează mai gros atunci când este cald. 
Vâscozitatea uleiului

Vâscozitatea HTHS (High Temperature, High Shear - Temperatură ridicată, forfecare sporită) este un termen utilizat pe scară largă în zilele noastre. Un ulei mai subțire asigură o rezistență mai mică și, prin urmare, un consum mai mic de combustibil. Dacă motorul dvs. nu este făcut pentru acest lucru, ar trebui să alegeți un ulei cu o vâscozitate HTHS ridicată. Viscozitatea HTHS este indicată pe ambalajul uleiului de motor.  

În cadrul unui test HTHS, vâscozitatea se măsoară întotdeauna la 150 °C. Producătorii folosesc aceeași vâscozitate, dar aceste uleiuri pot avea valori HTHS diferite. De exemplu, un producător poate utiliza un ulei 5W-30 cu o valoare HTHS scăzută. Turnarea acestui ulei într-un motor căruia i s-a prescris un ulei 5W-30 cu o valoare HTHS ridicată poate duce la deteriorarea motorului. 

2. Uleiuri minerale, sintetice și semi 
Cunoașteți diferența dintre uleiul mineral, uleiul sintetic și cel semisintetic (semi)? Aceste tipuri de uleiuri sunt explicate mai jos.  

  • Ulei mineral: Acesta este un ulei mai natural și mai brut. În special vehiculele mai vechi, cum ar fi tractoarele vechi, folosesc acest ulei de motor. 
  • Ulei sintetic: La acest ulei de bază foarte rafinat se adaugă dope (aditivi) pentru a îmbunătăți proprietățile uleiului. Aditivii sunt substanțe de origine chimică. 
    Unele avantaje ale uleiurilor sintetice sunt: 
    - Mai rezistente la temperaturi reci și calde 
    - Peliculă lubrifiantă puternică 
  • Semi, numit și ulei semisintetic: Acest ulei este o combinație de ulei mineral și ulei sintetic.  
     

Este important să vă asigurați că aveți uleiul de motor potrivit. Viscozitatea uleiului este foarte importantă. De asemenea, este important și tipul de ulei, mineral, sintetic sau semisintetic. Un ultim sfat: Verificați regulat nivelul uleiului și asigurați-vă că aveți întotdeauna la dumneavoastră o rezervă de ulei de motor potrivit. 

Doriți să aflați mai multe despre uleiurile noastre de motor? Aruncați o privire în magazinul nostru online, contactați-l pe managerul contului dvs. sau contactați-ne la knowledgecenter@kramp.com

 

Distribuie pe
Echipa editorială

Acest articol a fost scris de

Echipa editorialăknowledgecenter@kramp.com