Sfaturi și curiozități despre antigel

Echipa editorială|4 durata necesara pentru citire

Antigelurile sunt compuși ce se adaugă la sistemul de răcire al vehiculului pentru a evita solidificarea în cazul temperaturilor joase din timpul iernii și, de asemenea, pentru a preveni coroziunea sistemelor de răcire.

Produsul se numește, alternativ, antigel sau agent frigorific, pentru că scopul acestuia este de a păstra sistemul de răcire în condiții optime de funcționare, absorbind căldura extremă și evitând să ajungă la îngheț. Chiar și termenul de antigel denotă de fapt una dintre proprietățile lichidului de răcire.

În trecut, se folosea apa ca lichid de răcire al vehiculelor, dar s-au dezvoltat aceste tipuri de aditivi din următoarele motive: apa absoarbe multă energie înainte de a se încălzi chiar și cu un grad, îngheață la 0ºC și fierbe la 100ºC, ceea ce limitează mult utilizarea în cazul temperaturilor extreme și, în plus, pe termen lung, corodează metalul.


La cât timp trebuie să schimbăm antigelul?

Este foarte important să efectuăm corect mentenanța antigelului pentru vehiculul nostru. Cu trecerea timpului, acesta nu își modifică, în general, proprietățile anti-răcire, dar își pierde suficient de mult eficacitatea anticorozivă, ceea ce poate duce la defecțiuni ale pieselor pe termen lung.

Ideal este schimbarea acestuia după 3.000 ore de utilizare sau la fiecare 5 ani, dar acest lucru depinde și de tipul de antigel folosit, dat fiind faptul că unele tipuri sunt mai puțin rezistente decât altele.


Ce tipuri de antigel există?

Putem observa că antigelurile pot avea culori ce ies în evidență. Motivul acestor nuanțe este pur și simplu identificarea și detectarea scurgerilor.

Fiecare producător folosește culori în funcție de tipul sau de concentrația acestuia, dar nu există un consens în ceea ce privește nuanțele.

Clasificarea principală a antigelului se stabilește în funcție de compoziția sa, făcându-se diferența între antigelul organic și cel anorganic. Ambele tipuri sunt formate din etilenglicol, agentul împotriva răcirii folosit pe scara cea mai largă, dar diferă în funcție de restul aditivilor pe care îi conține amestecul.

  • Antigeluri organice: au o durabilitate mai ridicată, pot atinge un punct de îngheț mai scăzut în cazul tipurilor mai concentrate (50%), oferă o protecție mai bună pentru anumite materiale ale vehiculelor moderne și sunt mai ecologice.
  • Antigeluri anorganice: au o durabilitate mai scăzută, versiunile mai concentrate ale acestora nu ating un punct de îngheț atât de scăzut ca în cazul celor organice, elementele anticorozive sunt mai adecvate pentru vehiculele vechi și sunt mai puțin ecologice.


Se pot amesteca antigelurile?

Este important de luat în considerare faptul că nu se poate amesteca antigelul organic cu cel anorganic. Aceste amestecuri pot genera deteriorări cum ar fi: reacții cu producere de spumă, modificări ale culorii lichidului sau separarea componentelor. Dacă se ajunge în această situație, cel mai recomandat lucru este ca sistemul să fie golit și curățat.

Dacă aveți nevoie să achiziționați antigel, aruncați o privire aici, la gama noastră K12, cu antigeluri organice și rezistente la temperaturi de până la -38ºC.

Distribuie pe
Echipa editorială

Acest articol a fost scris de

Echipa editorialăknowledgecenter@kramp.com